Fireball World Championship

2013. Október 31. – November 3.                                          Kuala Lumpur, Malaysia2013 Malaysia World Mixed Champions Petra Koncz and Tony Spredeman

Fireball Világbajnokság

Régóta álmom volt, hogy megcsodáljam a föld távol keleti felét is, az ázsiaiak birodalmát. A BILLZONE.EU ( http://www.billzone.eu ) 2013. novemberében ezt most valóra váltotta, amiért nagyon hálás vagyok, és amit nagyon köszönök!

Nem is akármilyen helyre érkeztem 21 óra utazás után (Budapest – Cairo – Bangkok – Kuala Lumpur) , Ázsia Las Vegasába, az igencsak mixturált Kuala Lumpurba. A párás 30 fok novemberben csodás volt, azt hiszem, el tudnám viselni egész évben. Az emberek vidámak,  lelkesek, a környezet néhol luxus, máshol szegénység, az utcák tele éttermekkel és klubokkal, csupa turistacsalogató helyszínnel.  A város rohamosan fejlődik, az építkezések és restaurálások folyamatosak, azért hogy a turistákat még inkább odacsalogassák. A higiénia még mindig nem a legmegfelelőbb, de Ázsiában itt ez egész jónak számít. Kerülni kell a csapvizet, és legfőképp az italba tett jégkockákról nem szabad megfeledkezni. Az ízek egy nem ázsiai számára igencsak szokatlanok, túlfűszerezettek és csípősek, de sok egészen ízletes. Mégis óvatosan válogattam, ezért az utcai ételeket (Street Food) inkább kihagytam, pedig sok érdekes herkentyű és különböző gyümölcs volt terítéken.

Malaysia-ban két monszun van: március-április és október-november. A második közepén érkeztünk, alig vártam, hogy egy hatalmas vihart megéljek. Petang-ban, a központban sétáltam Tony-val és Damian-nel érkezésünk után 3 nappal, mikor hirtelen mindenki sietősre vette útját körülöttünk. Kissé zavartan figyeltük az egyre inkább rohanó tömeget, de mivel a sietség össze-vissza volt, gondoltam nem csak egy irányból közeleg valami. Persze pillanatokon belül megláttam az ég fenyegető szürkébe fordulását és azonnal meg is érkeztek az első elefántkönnycsepp méretű, de langyos esőcseppek. Mi is sietősre vettük az utat, és mivel amúgy is ebédelni indultunk, a legközelebb lévő üvegfalú étterembe tértünk be, hogy biztonságból végignézhessük életünk első ízelítőjét a monszunból. Addig csak enyhe esőzéssel találkoztunk, de most is, mint sokszor a monszun alatt, függönyként szakadt le az ég. Csak a pálmafák majdnem kiszakadó, szinte kétrét görnyedt törzse jelezte a bent biztonságban ülő embereknek, hogy tulajdonképpen mekkora vihar zajlik odakint. Ilyenkor megáll az élet,  mindenki fedezékbe vonul és csak  pár ember vállalja be azt, hogy esernyővel próbál meg eljutni A-ból B-be, ha lehetne négy kézzel kapaszkodva az ernyőbe. A szemközti 5 nm-es fagyizó hirtelen tömve lett, de persze fagyit senki sem evett. Csak nevetgéltek és azt várták, mikor tudnak egy következő úti céljukhoz közelebb lévő fedezéket találni. Ebédünk befejeztével a trópusi esőerdő éghajlatán a vihar is befejezte növényei öntözését, majd a megnövekedett páratartalomban élveztük tovább a város forgatagát, és készültünk fel a következő napon kezdődő versenyszámokra.

A világbajnokságon legfőképp Közel-Keletről: Kuwait, Irán, Irak, és Ázsiából érkeztek játékosok. A színvonal és játékstílus teljesen más, mint Európában és Amerikában, de mindenképpen izgalmas játékokat láthattunk és játszhattunk.

Kínából junior csapat érkezett, tizenévesek hihetetlen ügyességgel csavarták a csocsórudakat, egy-két szupertehetség még felnőtteket is legyőzött. Róluk még biztosan hallunk később.

Az első napon az amerikai Tony Spredeman-nel játszottam a vegyes páros kategóriát, melyet vesztett szett nélkül nyertünk a döntőben 5:2, 5:1-re. Tony-val legutóbb Manchesterben győztünk az Európa bajnokságon 2010-ben. Jó volt ismét együtt játszani, erős csapatot alkotunk.

A második napon az angol színekben induló Simon Yeung-gal játszottam semi-pro párost. Simon nagyon tehetséges játékos, de még nem érkezett meg arra a mentális szintre, amely engedné a játékát kibontakozni meccs közben. Bár szoros volt az utolsó meccsünk, sajnos vesztettünk. Várom a következő versenyt, hogy lássam, mennyit és hogyan fejlődik Simon.

Harmadik nap női egyénit játszottam. Sajnos nem úgy sikerült a döntő, mint szerettem volna, ugyanis koncentrációzavar miatt a második helyet szereztem meg. Legalább van miért visszatérnem később.

A verseny utolsó napján nyílt párost játszottam a kanadai Nhu Tran-nal, akivel az 5. helyig meneteltünk. Attól az iráni csapattól kaptunk ki elég szoros meccsen, akik végül a döntőt is játszották. Nhu-val a játék nagyon jó volt, így megbeszéltük, később is fogunk együtt játszani, remélhetőleg legközelebb az Egyesült Államok valamelyik nagy versenyén Tornado asztalon.

Az utolsó fő szám a női páros volt, melyet Melanie Loh-val, egy malaysiai lánnyal játszottam. A meccseket csatár pozícióban játszottam, csak az utolsó labdára cseréltünk a döntőben. 4:4-nél Melanie időt kért kapussoron, én pedig szívesen elvállaltam a szett és meccslabda lövését, hisz a meccs alatt végig szabadon láttam egy szöget, és rést a védekezésen. A hosszúba srégen ellőtt szög akkor is nyitva maradt, így azt meglőve a döntőben 5:3, 5:4-re győzedelmeskedtünk.

A Nations Cup – min. 5 fős csapatok versenye – az irániak győzelmével végződött. A lőtt gólok és a győztes meccsek után az irániak büszkén, hatalomtól buzgón csókolták csapattársaikat, testvéreiket, igazán lenyűgöző bár hozzáteszem egyben félelmetes látványt nyújtott az ilyen fokú haza- és vallásszeretetük illetve  hovatartozás tudatuk. Őszintén, ilyen erőt még nem láttam sosem emberek között. Barátaimmal, akik szintén egyedül reprezentálták országukat United Nations Team-nek nevezve magunkat terveztük a csapatverseny győztesével való megmérettetést, de 4 nap folyamatos játék után energia hiányában ez a showtime végül elmaradt.

A verseny után még két napig jártam a várost, mecseteket és templomokat látogattunk, megnéztük a kínai negyedet, felmentem a világ legnagyobb ikertornyaira, a Petronas ikertornyok hídjára, amely a 43. emeleten van, majd a 87. emeletről, kb 450 méter magasságból csodálhattam meg Kuala Lumpur panorámáját. A partot nem láttam, így emiatt és a női egyéni bajnoki címért még visszatérek…

Eredményeim:

Vegyes páros: 1. hely – Tony Spredeman ( USA ) 
Női páros: 1. hely – Melanie Loh ( MAS )
Női egyéni: 2. hely
Nyílt páros: 5. hely – Nhu Tran ( CAN )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s