A CSOCSÓ TÖRTÉNETE

3. rész  

2006 Hamburg

Amerikához hasonlóan, Európában is a 20. század második felében lett rendkívül népszerű a csocsó: hatalmas versenyeket kezdtek rendezni a világ számos országában egyre több nevezővel. Az 1990-es évek végétől a szövetségek együttműködésének következtében a játékosok különböző asztalokkal és stílusokkal ismerkedhettek meg párhuzamosan, majd 2002-ben Franciaországban megalakul az ITSF, a nemzetközi csocsó szövetség, amelynek legfőbb célja a világ csocsósainak összefogása, a sportág népszerűsítése.

Az internet segítségével követhetjük a szövetségek által szervezett versenyeket, a versenykiírások által pedig megjelennek az úgynevezett nemzetközi játékosok, akik idejüket, pénzüket feláldozva utaznak más országok nagyobb versenyeire. Az első versenyek ezeknek a játékosoknak igazán nehéz volt, hiszen teljesen más technikát igénylő asztalokkal és különböző stílusú játékosokkal ismerkedtek meg, és igen nagy hátrányból indultak a hazai játékosokhoz képest, akik évek óta játszottak ezeken az asztalokon. Természetesen ez kihívás volt nemcsak a nemzetközi játékosoknak, hanem a hazai játékosoknak is, akik szintén sokat tanultak a más asztal specifikációihoz szokott játékosoktól. A versenyzők sokat beszélgettek és figyelték egymás játékát, és egyre többen úgy döntöttek, hogy megnézik, milyen más asztalok léteznek, és megmérkőznek azok hazai játékosaival.

2006-ban, egy héttel a Foci VB előtt szervezték meg Hamburgban az első ITSF által rendezett Világkupát, mely a csocsó történelmének az eddigi legnagyobb, 20 nemzetközi válogatott csapatversenye volt.

Group A
Belgium
France
Japan
Ireland
South Africa
Group B
Germany
Great Britain
Canada
Slovakia
Czech Republic
Group C
USA
Hungary
Luxembourg
Costa Rica
Poland
Group D
Austria
Italy
Argentina
Denmark
Netherlands

Egy csapat 12 fővel érkezhetett: 8 játékos, min. 2 női versenyző, plusz két tartalékos játékos, egy edző és a Szövetségi Kapitány. Az ITSF által hivatalosan elfogadott 5 különböző asztalon játszottak a csapatok egymás ellen: Bonzini, Eurosoccer, Garlando, Roberto Sport és Tornado. Minden csapat saját asztalt választott magának, ígyaz egyik szettet a választott asztalon, míg a következő szettet az ellenfél által kijelölt asztalon játszották. A csapatok a páros és egyéni számok eredményeinek összesítésével lépdeltek előre.

A magyar csapat:

Szövetségi Kapitány:             Hankó Zsolt

Edző:                                     Szakali János

Férfi játékosok:  

Bali Attila

Kövy Gergely

Schuszbauer Szilárd

Csige Tamás

Beh Tamás

Szűcs Károly

Női játékosok:  

Koncz Petra

Szendei Petra

Tartalékos játékosok:      

Szász Gergely

Dombi Anna

Válogatottunk a negyeddöntőbe jutás előtt, vagyis az 5-8. helyen végzett.

A Világkupa első 3 helyezettje: 1. Ausztria, 2. Németország, 3. Belgium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s