A CSOCSÓ TÖRTÉNETE

4. rész  

2011wc

A Világkupa rendkívüli hangulata összehozta a játékosokat, sikeressége révén pedig folytatódik a még több versenyzőt vonzó versenyek rendezése nemcsak az ITSF, hanem más nagy szövetségek által is.

Ma a világon több szövetség, és rengeteg különböző stílusú asztal létezik. Ezek közül jelenleg 7 olyan asztal található, mely valamelyik szövetség által hivatalosan elfogadott, illetve nagy tömegeket vonz versenyeikre

az amerikai Tornado (USTSF) és Warrior (USTSF),

az olasz Garlando (ITSF) és Roberto Sport (ITSF),

a német Lemacher (p4p) és Leonhart (ITSF),

a francia Bonzini (ITSF),

és a kínai Fireball (ITSF).

Egy­-egy kitűnő szervezésű világbajnokságon nem ritkán 300-­800 játékos indul.

Az 5 különböző asztalon megrendezett ITSF világbajnokság mellett, 2004 óta minden év decemberében vagy januárjában rendezik a MULTI-TABLE világbajnokságot is, mely az az évi ITSF által elfogadott 5 asztal részvételével kerül megrendezésre. Ez az egyetlen verseny az évben, ami meghíváson alapszik. Az országok női és férfi egyéni és páros bajnokai vehetnek részt, illetve a női egyéni ITSF világranglista első 8, és a férfi egyéni ITSF világranglista első 16 játékosa mérkőzhet meg a címekért. Minden egyéni és páros versenyző választ magának egy ún. saját asztalt, hometable-t, melyen meccseit játssza. Tehát pl. egy francia versenyző nagy valószínűséggel saját, vagyis a Bonzini asztalt választja, egy német pedig a Leonhart-ot. A meccs első szettjét az egyik asztalon, míg a második szettet a másik asztalon játsszák. Ha a szett arány döntetlen, az utolsó, egyben döntő szettben két labdánként, majd eredménytől függően (4:4 től max 8-ig) labdánkét cserélnek asztalt, hogy eldöntsék, ki a győztes.

Az ITSF több bizottságot hozott létre az elmúlt években. A világ számos országából csatlakoznak önként csocsósok, hogy közösen építsük sportunkat. Az Nevelési és Oktatási Bizottság idén 2014-ben alakult, melynek én is tagja lettem 9 másik csocsós társammal együtt. Célunk a fiatalok bevonása, edzése, az utánpótlás nevelés.

További bizottságok: http://www.table-soccer.org/page/commissions

 Média:

Az Inside Foos Productions amerikai csocsó videókat készítő cég 1994 óta működik. Jim Stevens ennek az atyja, aki először az amerikai versenyeket követve veszi fel és kommentálja a legizgalmasabb meccseket, majd 2006 óta járja a világot, és készíti nekünk DVD-it a világbajnokságokról, melyek megrendelhetőek az alábbi címen: http://www.insidefoos.com/. Az Inside Foos-szal, Jimmel 2007-8-ban együtt dolgoztunk, íme egy kép a francia Bonzini Világbajnokságról, itt még rövid hajjal a kamerák mögött:

Inside Foos Prod

Az Eurosport 2 2009-ben csatlakozott sportunk közvetítéséhez. A csatornán esténként követhetjük a fő meccseket élőben, illetve többször láthatunk felvételeket világbajnokságok között is. Legnézettebb a decemberben vagy januárban megrendezett Multi-Table világbajnokság, melyet több tízezren néznek minden évben.

Az Eurosport 2 és a Kozoom Productions – http://store.kozoom.com/uk/foosball/ – pár éves kooperációja által pedig élőben 3 napon keresztül folyamatosan követhetjük az évi 6 világbajnokság kiemelt asztalain folyó meccseit, és szurkolhatunk játékosainknak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s