Gödör Klub – 1. Csocsóbajnokság

A 2016-os évet egy szuper csocsóversennyel indítottuk a Király utcai Gödör Klubban. Érdekessége abban rejlett, hogy 2 koncerttel hoztuk össze ezt a sporteseményt.

Délután 4-től kezdtünk el gyülekezni, miután az én Tornado amerikai csocsóasztalom szállítása is megtörtént a klubba.

A világon rengeteg csocsóasztal létezik, ezek közül 6 vagy 7 db olyan csocsóasztalt gyártanak különböző országokban, amelyeken nagyszabású versenyeket szerveznek.  Véleményem és tapasztalatom szerint, az amerikai Tornado csocsóasztal az egyik legmasszívabb, legtechnikásabb asztal a világon. Súlya 60 kg-mal több, mint a legtöbb hivatalosan elfogadott versenyasztal. A bábuk szintén nagyobbak, kialakításuk könnyíti a labdakezelést és kedvező a gyors játékot játszóknak. Az asztal különlegessége, hogy felszíne teljesen sík, a sarkokon nincsenek rámpák, így ha a labda a sarokba érkezne, akkor ott marad, és nem gurul vissza. Emiatt egy-egy plusz bábu található a kapus soron a kapustól balra és jobbra a kapun kívül természetesen. Ez az Európában/ Magyarországon megszokott egy bábus kapusrúdtól eltér, beletelik egy kis időbe, mire megszokja a játékos, hogy a két szélső bábuval nem tudjuk a kaput védeni, viszont az egyenes felszín nagyban segíti a labda falról való visszapattanásának irányának kiszámítását. 2004-ben találkoztam először Tornado csocsóasztallal Angliában, és mikor 2005-ben részt vettem Kanadában az ottawai országos bajnokságon, ahol a női egyéni és a vegyes páros címet is elnyertem, elhatároztam, hogy bármibe is kerül, szerzek egy ilyen asztalt otthonra. Hónapokig kerestem, hogy Európából és ne Amerikából szállítva találjak egy eladó Tornado-t, mire nagy szerencsémre kaptam egy kontaktot egy kecskeméti sráchoz, akinek volt egy Tornado-ja. A srác kint volt Amerikában egy versenyen, ahol is az egyik kategória győztesének díja egy csocsóasztal volt, amelyet ott a helyszínen el is adott ennek a magyar srácnak. Ő hazaszállíttatta és a garázsában tárolta, és nyilván csak az én hívásomra várt, hogy megvegyem és elhozzam tőle. J Az asztal tökéletes állapotban volt, szinte nem is használta, így azóta is, immár 10 éve jön velem bárhova, ahova költözöm, és teszi boldoggá a mindennapjaimat, hiszen bármikor, ha kedvem van vagy versenyre készülök odaállok az asztalhoz és tudok edzeni.

De térjünk is vissza a versenyhez a Gödör Klubba…

A versenyre 3 darab Tornado asztalt szereltünk össze és szinteztünk be a játékosok számára. A szintezés nagyon fontos, hiszen senki sem szereti, ha a megszerzett labda kezelése közben elgurul tőlünk a labda. A legtöbb trükknél milliméter fontosságú a labdának a pozíciója, így egy olyan felszínen, ami lejt igen nehéz pontosan passzolni vagy kapura lőni. Miután minden készen volt, és a játékos csapatok is megérkeztek, 5-kor el is tudtuk kezdeni a versenyt, a házibajnokságot.

A bajnokságra 10 csapatot engedtünk regisztrálni, mivel 3 óránk volt lebonyolítani a versenyt a koncertek miatt. Dupla KO-s vagyis egyenes- és vigaszági rendszerben bonyolítottuk le a mérkőzéseket, ami annyit jelent, hogy a meccsek győztesei az egyeneságon lépdeltek a döntő felé, azon csapatok, akik vesztettek egy meccset, pedig a vigaszágon juthattak el dupla annyi meccs lejátszása során  a döntőig. Akik két meccset veszítettek, kiestek a versenyből.

A bajnokságra főként Budapestről érkeztek, de Szegedről is jött játékos. A szabályok gyors ismertetése után játszották a meccseket a csapatok, én pedig igyekeztem minden asztalnál ott lenni, és segíteni bármilyen kérdésnél, és természetesen buzdítottam őket egy-egy igen szép mozdulatnál, kísérletnél, gólnál.

Jó volt látni, ahogyan minden egyes labdamenettel fejlődtek és tanultak az amatőr és már gyakorlott játékosok, és igazán jól szórakozott a meccsek alatt az is, aki éppen játszott és az is, aki figyelte a meccseket. A csocsó igen összetett játék, nem hiába fejlődött sporttá az elmúlt évtized alatt, mióta világbajnokságokat szerveznek. Alkalmazkodnunk kell az asztal specifikációihoz, úgy mint megszokni a rudak súlyát, a különböző passzok és lövések szögei t, hogy melyik bábuval induljunk a felénk suhanó labdához, melyikkel érjük azt el, és hogy milyen szögben tartsuk a bábunkat, hogy a labdát el is kapjuk és megtartsuk. Mindezek után a kapura lövés technikáját majd lövésünk gyorsaságát is kell szabályoznunk. Mindezt sok gyakorlással tudjuk elsajátítani, és ekkor jön a neheze, amikor ellenfelek vannak a másik oldalon, akik mindebben megpróbálnak megakadályozni. Minden egyes játékos más stílussal, más technikával rendelkezik, és itt jön a sportunk mentális oldala, mikor is folyamatosan olvassuk az ellenfelünk támadási és védekezési készségeit, és ennek segítségével különböző trükköket vetünk be, hogy gólt szerezzünk.

Mindezt végigkövetni, megélni egy versenyen rendkívüli érzés, és nagyon boldog voltam, amikor mindenki igen pozitív visszajelzéssel fejezte ki köszönetét a verseny létrejöttével kapcsolatban. Nagyon jól érezte mindenki magát, barátságok és szuper jó hangulat alakult ki a résztvevők között. Mindenki jelezte, hogy legközelebb is szívesen részt vesz hasonló eseményen, így mindenképp tervezzük ennek a versenysorozatnak a folytatását a Gödör Klubban. Tervezünk heti edzéseket is, és havonta megszervezzük házi bajnokságainkat a jövőben.

A verseny első 3 helyezettje 1-1, illetve 2-2 ingyen koncertjegyet nyert a 2016-os év bármely szabadon választott koncertére. Gratulálunk a top 3 csapatnak:

  1. Lihor Gábor és Horváth Vince
  2. Dobos Ferenc és Fekete Ádám
  3. Süle Zoltán és Ternyák Miklós

Végezetül szeretnék megosztani veletek egy köszönő levelet Süle Zoltántól, az egyik szegedi résztvevőnktől:

Kedves Petra!

Visszaértem Szegedre, és szeretnék köszönetet mondani a szombat
délutáni-kora esti programért, nagyszerűen éreztem magam.

Az, hogy csocsóversenyt szerveztél erre a rendezvényre, kiváló ötlet volt
számomra, ugyanis amit pedzegettem már este, hogy középiskolás korom óta
óriási hatást gyakorolt rám a magyar undergroundnak ezen szelete Menyhárt
Jenő és Müller Péter vezetésével.
Másrészt a szegedi JATE klub révén volt lehetőségem a csocsózással is
megismerkedni, amit igencsak megkedveltem az egyetemi hétköznapok során.
Így a számomra igen kedvelt művészekkel való találkozás, illetve egy régi
kedvtelésem együttes jelenléte annyira hihetetlenül jó érzés volt, hogy
még most is a hatása alatt állok.

Összességében nagy köszönet, és remélem, szervezel még hasonló versenyt
ilyen jellegű, esetleg másmilyen Konczerten (bocs…).

Köszönettel és tisztelettel:

Süle Zoli

Nagy köszönet a Gödör Klubnak, Müller Péter Sziáminak, aki a csocsóverseny után két bandájával is koncertezett, és gratulálunk az összes csocsójátékosunknak, hiszen mindenki, aki részt vett győztes volt!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s