A CSOCSÓ TÖRTÉNETE

2. rész  

Long Shot movie (1981)

Mindenképp meg kell említeni az USA-ban történteket: 1933-ban a chicagói Theron Slosson nevéhez fűződik az első amerikai csocsóasztal, a Slosson Asztal szabadalma. A következő asztalt 1941-ben, majd 1969-ben építették. Ezek mind európai szabványok, sajátokkal módosítva. Az első hamisítatlan, teljes mértékben amerikai csocsóasztalt, a Tornado asztalt 1971-ben tervezte és kivitelezte Bob Hayes és Bob Furr. A csocsóláz még inkább beindult. Ed Adlum 1976 februárjában a RePlay Magazine-ban 20 oldalas cikket szentelt „A csocsójelenség(ről) Amerikában” ( The Table Soccer Phenomenon in America ). A cikk rengeteg információval szolgál sportunk fejlődéséről, beleértve 11 gyártó üzleti tevékenységét követve, 1960-1976-ig összegezve az USA-ban.

A Sports Illustrated és a 60 Minutes támogatásával minimum húszezer dollár összdíjazású versenyeket szerveztek széltében-hosszában Amerikában, melyet rengeteg játékos követett. Nem csak a díjazás volt ösztönző, alkalmanként egy Porshe-t vagy egy Corvette-t is kisorsoltak a játékosok között. Az egyik legnagyobb a 250 ezer dolláros Profi Csocsó Turné, melyet egy montanai bártulajdonos és lelkes csocsójátékos, E. Lee Peppard szervezett. Legyártotta saját asztalát is, a Tournament Soccer Table-t, és 32 városban szervezett húszezer dolláros versenyeket.  Szervezése csúcspontja az 1978-as Nemzetközi Tournament Soccer Bajnokság (ITSC), melynek összdíjazása egymillió dollár volt.

Ha már Amerika, térjünk át Hollywoodba, a filmes világba: 1981-ben debütált a ’Longshot’ című teljes hosszúságú mozifilm, amelyet 1980-ban forgattak Los Angelesben. A Hollywood Palladium-ba utaztattak néhány csocsóst, hogy felvegyék a versenyt utánzó jeleneteket. A film főszereplője egy amerikai tinédzser, Leif Garrett volt, akinek a filmben az a terve, hogy megnyerje az első helyezettnek járó ötvenezer dolláros díjat egy Tournament Soccer (csocsó) versenyen Lake Tahoe-ban, hogy finanszírozni tudja útját Európába, hogy futballozhasson. A versenyt női partnerével, a színésznő Linda Manz-cal nyerte meg. Több nagy bajnokot, illetve ’A Nagy Könyv’ egyik íróját, Johnny Lott-ot kérték fel a lövések kivitelezésére a közeli felvételekhez, illetve a győztes trükkös lövést, az aerial shot-ot is ő lőtte.

Leave a comment